Psykologjobb

För att klargöra det med en gång råder det ibland en begreppsförvirring av yrkesbenämningar inom psykologiområdet. Det är skillnad mellan legitimerade psykologer och psykiater.

  • Psykologers femåriga utbildning går djupare och bredare samt går igenom fler ämnen.
  • Psykiater är läkare med specialistkompetens inom psykiatri.

Nedanstående uppgifter gäller legitimerade psykologer (och inte psykiater) vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Utbilda sig till psykolog

Har du ett stort intresse för människor och tycker psykologyrket verkar intressant? Då kan psykologyrket vara något för dig! Programmet är på 300 högskolepoäng (fem års studier) och finns på en rad olika universitet i Sverige.

Läs mer på respektive lärosätens hemsidor för att skaffa en uppfattning om vad psykologprogrammen innehåller för kurser (exempelvis Lunds Universitet, Uppsala Universitet eller Göteborgs Universitet).

Psykolog-bemanning

Arbetsmarknaden är bred för psykologer och det finns stora möjligheter att jobba på konsultbasis. Du som psykolog är eftertraktad! Vill du vara konsult och jobba som psykolog kan du kontakta Bonliva direkt genom att registrera dina uppgifter på deras hemsida, så hör de av sig med uppdragsförslag anpassade efter dina drivkrafter och mål.

Psykologjobb runtom i landet

Söker du efter nya utmaningar eller vill du helt enkelt se vilka tjänster som ligger ute på marknaden? Då har du hittat rätt!

Populära sidor söka jobb på

Psykologjobb.se samlar hela landets psykologjobb på samma ställe. Sortera på stad eller län för att hitta det som är mest relevant för dig. Hoppas du hittar inspirerande möjligheter som kan passa dig som letar lediga jobb inom psykologyrket.

Du kan också kolla in Allaterapeutjobb.se som är en bredare sajt inom området. Här kan du bland annat hitta psykologjobb för dig som specifikt söker jobb som psykolog. Hemsidan är lätt att navigera på och flera jobb kan du söka utan cv. Du fyller istället i ett formulär i anslutning till annonsen, vilket är smidigt.

Hur mycket tjänar en psykolog?

Psykologer har goda jobbutsikter både i större och mindre städer. Lönenivån är hög jämfört med snittlönen på den svenska arbetsmarknaden.

SACO är en partipolitisk fackbunden organisation som tar fram lönestatistik för psykologer. Deras siffror visar medellönen för legitimerade psykologer ligger på 42 400 kr. Sorterar vi på legitimerade med lång erfarenhet hoppar lönesnittet upp till 47 300 - 51 500 kr.

Notera att det finns goda möjligheter att specialisera sig vilket i regel leder till en högre lönenivå än snittet. Vill du jämföra löner mellan privat och offentlig sektor finns en detaljerad lönetabell att kolla in.

Psykolog-ingångslön

Ingångslönen låg år 2019 på ett spann mellan 36 000 – 39 000 kr enligt SACO.

Läs mer!