Vad gör en psykolog?

Psykolog är att yrke som många personer har en rätt klar bild av vad jobbet i sig går ut på, men det kan vara svårt att få en uppfattning över hur en psykologs arbetsdagar kan se ut. Psykologyrkets övergripande mål är att hjälpa människor att förbättra sin livssituation och att hjälpa människor med sina problem.

Psykologi är en vetenskap som bland annat innefattar människors relationer, tankar, beteenden och känslor.

Nedanstående uppgifter gäller legitimerade psykologer (och inte psykiater) vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Vad är en psykolog?

En psykolog har en avslutad psykologexamen (fem års heltidsstudier) i bagaget vilket innebär att personen har studerat ett brett spektra ämnen inom områden som rör människans psyke och beteende.

Det är krav på att psykologer som jobbar inom hälso- och sjukvården ska inneha en legitimation. Legitimationen utfördas av Socialstyrelsen och legitimerad psykolog är en skyddad titel. För att legitimera dig behöver du göra en praktisk tjänstgörning under ett år.

Vill du läsa mer om kraven för legitimation kan du kolla in Socialstyrelsens information om legitimationskraven.

Hur är det att jobba som psykolog?

Yrket kräver att du är genuint intresserad av andra människor samt deras beteenden och drivkrafter. Att ha möjlighet att göra skillnad i människors liv är vanlig anledning att välja yrket och det är en fördel om du som person är nyfiken av dig. Att få möjlighet att följa processer över tid är en stor del av jobbet.

En utmaning med jobbet är att inte ta med arbetet hem. Då det stundtals kan vara känslomässigt tunga ämnen som avhandlas under arbetstimmarna är det en stor fördel om du kan ”koppla bort” jobbet i så stor utsträckning det går när du går hem för dagen.

Läs om vad som fick åtta journalister att sadla om till psykologyrket.

Psykologens arbetsuppgifter

Psykologer arbetar väldigt brett och det är därför svårt att peka på specifika uppgifter som förekommer för alla psykologer, då det varierar beroende på yrkesroll. Här kommer några huvuddrag som många psykologer någon gång kommer i kontakt med i sitt arbetsliv:

  • Göra utredningar som ligger till grund för åtgärder inom exempelvis personalfrågor
  • Ge stöd och hjälpa människor i organisationer med syfte att hjälpa individen eller gruppen
  • Diagnosticera och behandla människors psykiska problem (privat eller i en organisation)

Är du nyfiken på fler exempel på arbetsuppgifter? Kolla in Mittyrkes genomgång av psykologers arbetsuppgifter.

Sammanfattningsvis…

Din förmåga att förstå och hjälpa andra människor är central inom psykologyrket och återkommer på ett eller annat sätt i punkterna ovan.

Läs mer!