Vad gör en psykolog?

Psykolog är att yrke som många personer har en rätt klar bild av vad jobbet i sig går ut på, men det kan vara svårt att få en uppfattning över hur en psykologs arbetsdagar kan se ut. Psykologyrkets övergripande mål är att hjälpa människor att förbättra sin livssituation och att hjälpa människor med sina problem.

Jobba som psykologkonsult

En psykologkonsult är vanligtvis anställd på konsultbolag eller som egen företagare och arbetar på uppdrag för olika företag. Som konsult psykolog är man vanligtvis engagerad i kortare projekt eller uppdrag, där man hjälper organisationen att utveckla och förbättra sin verksamhet.

Att arbeta som psykologkonsult erbjuder en stor flexibilitet och variation, med möjlighet att själv påverka både arbetstid och arbetsplats. Genom att ansluta sig till ett bemanningsföretag som Bonliva kan psykologer ta uppdrag inom olika verksamheter, såsom vårdcentraler, skolor och psykiatrisk vård. Denna typ av arbete ger psykologkonsulter chansen att utvecklas inom olika områden samtidigt som de bygger ett brett kontaktnät. För den som söker variation och möjlighet till personlig och professionell utveckling är arbetet som psykologkonsult ett attraktivt alternativ.

Psykologi är en vetenskap som bland annat innefattar människors relationer, tankar, beteenden och känslor.

Nedanstående uppgifter gäller legitimerade psykologer (och inte psykiater) vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Psykologbemanning och rekrytering

Psykologbemanning och rekrytering är avgörande för verksamheter som snabbt behöver expertkompetens inom psykologi. Genom att hyra psykolog kan vårdgivare och företag möta tillfälliga eller långsiktiga behov med flexibel personalstyrka. Att anlita psykologer via bemanningsföretag ger tillgång till kvalificerade experter inom utredningar, behandlingar och handledning, vilket säkerställer kontinuitet i patientvården.

Dedicare erbjuder psykologbemanning med över 25 års erfarenhet i branschen, vilket gör dem till en ledande aktör inom området. De har ett stort nätverk av legitimerade psykologer som snabbt kan sätta sig in i olika verksamheter och stötta där behovet finns. Med hög kund- och kandidatnöjdhet samt auktorisering och ISO-certifiering, kan Dedicare säkerställa kvalitet och trygghet för sina kunder. Deras bemanningstjänster är flexibla och passar både kortsiktiga och långsiktiga behov.

Ytterligare en möjlighet för vårdinrättningar är att hyra psykolog via Bonliva som erbjuder omfattande psykologbemanning och rekryteringsalternativ. Bonlivas nätverk av konsulter ger er verksamhet en skräddarsydd lösning för att snabbt få in psykologer vid behov. Låt de vara er partner för både akut krishantering och förebyggande välmående.

Vad är en psykolog?

En psykolog har en avslutad psykologexamen (fem års heltidsstudier) i bagaget vilket innebär att personen har studerat ett brett spektra ämnen inom områden som rör människans psyke och beteende.

Det är krav på att psykologer som jobbar inom hälso- och sjukvården ska inneha en legitimation. Legitimationen utfördas av Socialstyrelsen och legitimerad psykolog är en skyddad titel. För att legitimera dig behöver du göra en praktisk tjänstgörning under ett år.

Vill du läsa mer om kraven för legitimation kan du kolla in Socialstyrelsens information om legitimationskraven.

Hur är det att jobba som psykolog?

Yrket kräver att du är genuint intresserad av andra människor samt deras beteenden och drivkrafter. Att ha möjlighet att göra skillnad i människors liv är vanlig anledning att välja yrket och det är en fördel om du som person är nyfiken av dig. Att få möjlighet att följa processer över tid är en stor del av jobbet. En utmaning med jobbet är att inte ta med arbetet hem. Då det stundtals kan vara känslomässigt tunga ämnen som avhandlas under arbetstimmarna är det en stor fördel om du kan ”koppla bort” jobbet i så stor utsträckning det går när du går hem för dagen. Läs om vad som fick åtta journalister att sadla om till psykologyrket.

Är du psykolog och på jakt efter nya utmaningar? Hitta ditt nästa psykologjobb hos Dedicare – ett av Nordens största rekryterings- och bemanningsföretag som brinner för att tillföra kompetens till vård och omsorg. Ta del av flera tjänster i deras databas och upplev samma trygghet som för en fast anställd.

Psykologens arbetsuppgifter

Psykologer arbetar väldigt brett och det är därför svårt att peka på specifika uppgifter som förekommer för alla psykologer, då det varierar beroende på yrkesroll. Här kommer några huvuddrag som många psykologer någon gång kommer i kontakt med i sitt arbetsliv:

  • Göra utredningar som ligger till grund för åtgärder inom exempelvis personalfrågor
  • Ge stöd och hjälpa människor i organisationer med syfte att hjälpa individen eller gruppen
  • Diagnosticera och behandla människors psykiska problem (privat eller i en organisation)

Inom hälso- och sjukvården deltar ofta psykologer i multimodal rehabilitering, ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt där olika yrkesgrupper samarbetar för individuellt anpassade behandlingsplaner. I detta sammanhang hanterar psykologen ofta psykiska aspekter kopplade till patientens fysiska hälsotillstånd, som stress eller ångest. Genom att använda psykologiska verktyg hjälper de patienter att förbättra sin livssituation. Vidare kan psykologen stötta teamet genom att bidra med insikter om patientens psykologiska behov och hur dessa påverkar deras rehabilitering.

Är du nyfiken på fler exempel på arbetsuppgifter? Kolla in Mittyrkes genomgång av psykologers arbetsuppgifter.

Sammanfattningsvis…

Din förmåga att förstå och hjälpa andra människor är central inom psykologyrket och återkommer på ett eller annat sätt i punkterna ovan.

Läs mer!