Vad gör en psykolog?

Psykolog är att yrke som många personer har en rätt klar bild av vad jobbet i sig går ut på, men det kan vara svårt att få en uppfattning över hur en psykologs arbetsdagar kan se ut. Psykologyrkets övergripande mål är att hjälpa människor att förbättra sin livssituation och att hjälpa människor med sina problem.

Jobba som psykologkonsult

En psykologkonsult är vanligtvis anställd på konsultbolag eller som egen företagare och arbetar på uppdrag för olika företag. Som konsult psykolog är man vanligtvis engagerad i kortare projekt eller uppdrag, där man hjälper organisationen att utveckla och förbättra sin verksamhet.

Om du vill veta mer om möjligheterna att arbeta som psykologkonsult eller söker efter en konsult psykolog kan du besöka Bonliva. Bonliva erbjuder psykologbemanning för organisationer och företag som behöver hjälp med att hantera psykologiska frågor och utmaningar.

Psykologi är en vetenskap som bland annat innefattar människors relationer, tankar, beteenden och känslor.

Nedanstående uppgifter gäller legitimerade psykologer (och inte psykiater) vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Vad är en psykolog?

En psykolog har en avslutad psykologexamen (fem års heltidsstudier) i bagaget vilket innebär att personen har studerat ett brett spektra ämnen inom områden som rör människans psyke och beteende.

Det är krav på att psykologer som jobbar inom hälso- och sjukvården ska inneha en legitimation. Legitimationen utfördas av Socialstyrelsen och legitimerad psykolog är en skyddad titel. För att legitimera dig behöver du göra en praktisk tjänstgörning under ett år.

Vill du läsa mer om kraven för legitimation kan du kolla in Socialstyrelsens information om legitimationskraven.

Hur är det att jobba som psykolog?

Yrket kräver att du är genuint intresserad av andra människor samt deras beteenden och drivkrafter. Att ha möjlighet att göra skillnad i människors liv är vanlig anledning att välja yrket och det är en fördel om du som person är nyfiken av dig. Att få möjlighet att följa processer över tid är en stor del av jobbet. En utmaning med jobbet är att inte ta med arbetet hem. Då det stundtals kan vara känslomässigt tunga ämnen som avhandlas under arbetstimmarna är det en stor fördel om du kan ”koppla bort” jobbet i så stor utsträckning det går när du går hem för dagen. Läs om vad som fick åtta journalister att sadla om till psykologyrket.

Är du psykolog och på jakt efter nya utmaningar? Hitta ditt nästa psykologjobb hos Dedicare – ett av Nordens största rekryterings- och bemanningsföretag som brinner för att tillföra kompetens till vård och omsorg. Ta del av flera tjänster i deras databas och upplev samma trygghet som för en fast anställd.

Psykologens arbetsuppgifter

Psykologer arbetar väldigt brett och det är därför svårt att peka på specifika uppgifter som förekommer för alla psykologer, då det varierar beroende på yrkesroll. Här kommer några huvuddrag som många psykologer någon gång kommer i kontakt med i sitt arbetsliv:

  • Göra utredningar som ligger till grund för åtgärder inom exempelvis personalfrågor
  • Ge stöd och hjälpa människor i organisationer med syfte att hjälpa individen eller gruppen
  • Diagnosticera och behandla människors psykiska problem (privat eller i en organisation)

Inom hälso- och sjukvården deltar ofta psykologer i multimodal rehabilitering, ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt där olika yrkesgrupper samarbetar för individuellt anpassade behandlingsplaner. I detta sammanhang hanterar psykologen ofta psykiska aspekter kopplade till patientens fysiska hälsotillstånd, som stress eller ångest. Genom att använda psykologiska verktyg hjälper de patienter att förbättra sin livssituation. Vidare kan psykologen stötta teamet genom att bidra med insikter om patientens psykologiska behov och hur dessa påverkar deras rehabilitering.

Är du nyfiken på fler exempel på arbetsuppgifter? Kolla in Mittyrkes genomgång av psykologers arbetsuppgifter.

Sammanfattningsvis…

Din förmåga att förstå och hjälpa andra människor är central inom psykologyrket och återkommer på ett eller annat sätt i punkterna ovan.

Tips på utbildningar inom området

ACT-utbildning

EN ACT-utbildning är en insiktsfull utbildning som introducerar dig till en terapeutisk metod fokuserad på acceptans, mindfulness och värderingsbaserade handlingar. Genom utbildningen får du kunskap om hur du kan hjälpa andra att omfamna sina känslor och tankar, samtidigt som de rör sig mot ett liv i linje med sina innersta värderingar. Denna utbildning erbjuder en helhetssyn på psykologisk flexibilitet och hur man kan leva ett meningsfullt liv trots psykologiska hinder.

Samtalscoach-utbildning

Att utbilda sig till samtalscoach ger dig kunskap i mänsklig kommunikation på djupet. Genom en samtalscoach utbildning får du de verktyg och metoder som krävs för att stödja individer i deras strävan efter bättre kommunikation och självinsikt. Det är en investering i både personlig och professionell utveckling, där du lär dig att hjälpa andra navigera genom livets utmaningar med klarhet och empati.

Djupdykning i ADD

ADD, även känt som uppmärksamhetsbristsyndrom utan hyperaktivitet, är ett tillstånd som många strävar efter att förstå bättre. Symptomen kan ofta vara subtila, men påverkar dagligen livet för dem som har diagnosen. Från första misstanken om ADD till en anpassad behandlingsplan är resan både personlig och komplex. I vår guide vad är ADD utforskar vi det steg för steg, från att identifiera de första tecknen till att navigera i de mest effektiva behandlingsalternativen.

ADHD-utredning:
Hur lång tid tar det egentligen?

Många är bekanta med ADHD och dess symtom, men färre vet hur den diagnosprocessen verkligen ser ut. Att få en diagnos kan vara en lättnad för många, men själva vägen dit kan fyllas med frågor - särskilt kring hur lång tid utredningen för ADHD tar. Lär dig mer om ADHD-utredningens process. Vare sig du är en vårdgivare, förälder, eller någon som misstänker ADHD, kommer vår guide att belysa processens steg.

Läs mer!